Kinderombudsman: leerlingenvervoer faalt, nieuwe aanpak noodzakelijk

  • 10 dec
  • BD
  • 1
  • 342
BD
Onderzoeken en rapporten
  • A. Rijff

Zo'n 72.000 kinderen, vaak met een beperking, zijn vrijwel dagelijks de dupe van de aanhoudende problemen in het leerlingenvervoer. De Kinderombudsman pleit daarom in een zorgenbrief aan de staatssecretaris Funderend Onderwijs en Emancipatie voor een nieuwe aanpak van het leerlingenvervoer. Ze roept daarbij op het vervoer als zorg te behandelen en het kind centraal te zetten.

We hebben eerder op de Raadbaak ook diverse signalen gekregen van professionals hierover. En nu dus deze zorgenbrief. Meer lezen doe je hier.

Reacties

één reactie, 31 maart
  • Aangepast op 31 maart

    Heel soms, kun je nog zo'n leuke jurist zijn, maar kom je zelf terecht in de molen van de bovengemelde bureaucratie.

    Onze dochter, 15 jaar, beperkt, zit op een hele fijne school, waar zij met de taxi heen wordt gebracht.
    Door een verhuizing wonen wij nu in een nieuwe gemeente. Haar school welke even ver van ons nieuwe huis als ons oude huis afstaat, wordt ook bezocht door kinderen uit onze nieuwe gemeente.

    De nieuwe gemeente wenst echter voor doorbetaling van het taxi vervoer een overstap van school, want "de dichtstbijzijnde passende school" staat aldus deze nieuwe gemeente 6 auto minuten dichterbij, en is niet de huidige school.

    Dat je een kind met een beperking welke speciaal onderwijs volgt, niet "zomaar" even van school kan wisselen en wat de belangen voor het kind zijn in deze 6-minuten kwestie: dat zal de betreffende ambtenaar zijn bips oxideren. Mijn kind is een nummer, en als het goedkoper kan, dan moet het goedkoper.
    Dat ik de komende 1,5 jaar, 10 uur per week auto rijdt, en mij dat 366 euro per maand kost, dit bakken energie kost, en mijn dochter zich zelfstandiger voelde door met de taxi mee te gaan, dit ook structuur bood en een klein beetje "loskomen van mama" doet er allemaal niet toe. De gemeente geeft geen beschikking af naar de school waar zij thuis is, waar de begeleiding en verpleging haar kent, en waar zij zich fijn en veilig voelt.

    A. Rijff

Trefwoorden