Vanochtend hebben we opnames gemaakt voor weer nieuwe podcasts. Naast Reinier van Zutphen sloot @christa1 aan voor podcast 5 en Erik Dannenberg, onder andere voorzitter van Divosa, voor podcast 6.
Beide podcasts zijn binnenkort weer te beluisteren via de Raadbaak.
Een van de vragen die aan de sprekers werd gesteld door gespreksbegeleider Jonneke Stans was: Wat is jouw mensbeeld.
En ik ben eigenlijk heel benieuwd naar hoe jullie mensbeeld is. Vooral als je met zoveel verschillende mensen in veel verschillende situaties samenwerkt.
@christa1 @peterk @linda1978 @bakooy @susanneananias @conny @dennyaelzinga @astridrensen Zijn jullie je bewust van jullie mensbeelden?
Reacties
Hoe kijk ik naar mensen? En hoe bewust ben ik mij daarvan? Geloof ik dat het effect heeft op hoe ik mogelijk onbewust vervolgens denk over anderen en het effect heeft op mijn houding en gedrag? Ik ben naast vrouw van, vriendin van, dochter van. Ook collega en heb ik de rol van coördinator op het gebied van klachten en meldingen. En houd ik mij af en toe bezig met verbetering publieksdienstverlening.
Ik denk dat ik af en toe een mensbeeld heb van "eerst zien, dan geloven:" Daarmee bedoel ik afspraak is afspraak. Met de beste intenties kan de afspraak niet doorgaan. Of wordt de afspraak anders bedoelt. "ja, ik zei dat ik maandagochtend zou bellen. Maar ik bedoelde eigenlijk ik bel je een keer zodra ik iets meer weet". Dan denk ik al snel, zeg dat dan. Niets mis mee trouwens, ook daarmee wordt aan mijn behoefte voldaan. De behoefte aan duidelijkheid (dat ik het vanzelf wel hoor en dus niet maandag iets verwacht). Het schept onderling vertrouwen en werkt voor mij een goede samenwerking in de hand.
Bij inwoners (ik behandel meldingen en klachten) ga ik uit dat de boodschap altijd terechte zorgen zijn, al worden deze soms op een bijzondere manier getoond (uitgesproken/beschreven). De boodschap echt horen, serieus nemen en kijken wat ik hierin kan betekenen.
Ik ben benieuwd naar de inhoud van de postcast. Ik weet niet zeker of mijn antwoord op jouw vraag overeen komt met wat wordt bedoeld met "hoe is ons mensbeeld?".
Hoe kijk ik naar mensen? Ik ga ervan uit dat een ieder zijn / haar best doet. Dat geldt ook voor mijn kijk om ambtenaren bij overheidsorganisaties. De receptie is van belang. De bode bij de rechtbank die een kopje koffie aanbiedt voor mensen die huilend de rechtszaal verlaten. Juridische zaken die een besluit voorbereidt. En soms word je daarin teleurgesteld. Bijvoorbeeld omdat bij het nemen van het besluit gekeken wordt naar de strenge lijnen in de rechtspraak. Terwijl je ook de andere kant op kan kijken. En uiteraard moet je ook naar jezelf kijken. Proberen niet te snel boos te worden als het besluit niet bevalt. Is dat wat je bedoelt met: Hoe is ons mensbeeld. Ik ben benieuwd naar de podcast.
@conny @christa1Dank voor jullie snelle antwoorden.
Mensbeeld is inderdaad een abstracte term maar ik bedoelde inderdaad 'hoe is jouw beeld van mensen in het algemeen'. Dus een overtuiging dat 'de meeste mensen deugen', zou een mensbeeld kunnen zijn.
@kirstenwagenaar030 Dank. Mijn mensbeeld is inderdaad dat de meeste mensen deugen. In zoverre heb ik je/jullie vraag beantwoord.
De meeste mensen deugen.
Ieder voor zich en god voor ons allen, hoe mooi de wereld ook kan zijn, hoe goed de bedoelingen ook zijn, als iedereen zou deugen, zou mijn werk niet meer bestaan. En ik heb werk zat.
Ik zie de mens als een dier, een roofdier en een prooidier, een dier die zijn kinderen beschermt, zich verweerd, voedsel verzameld en probeert op de hoogste rots te zitten, de leiding wil hebben, faalt, klimt, trotseert. Rekening houden met is zeer beperkt, zoals elk dier dat heeft. Een haai eet vis, maar houdt geen rekening met de meeuw die ook vis eet. De mens zorgt voor de aarde, maar verbruikt haar ondertussen ook. De mens is een dier met tunnelvisie, met het vermogen te beredeneren zoals het ons uitkomt. Want het glas halfleeg of halfvol zien, dat is iets wat zich beperkt tot het menselijk denkvermogen. Ik zie kwetsbaarheid als grondlegger van het deugen, wie eerlijk is over zichzelf, fouten durft te maken en op te lossen, mensen met meer, beter, groter kan dulden en respect heeft voor al dat onder zichzelf bevind, die stelt zich kwetsbaar op. Kwetsbaarheid is de zwakke plek van een prooidier, maar de sterke kant van een roofdier, enkel zij die hun eigen kwetsbaarheden kennen en toegeven zullen overleven in de natuur. Natuur is een door mensen gemaakte term voor een deel van de schepping of ontwikkeling van stukken aarde waar wij geen verklaring voor hebben of die wij nodig hebben voor ons eigen bestaan, zuurstof wordt gevormd in de natuur.
Mijn mensenbeeld is onbevooroordeeld in kleur, geslacht, leeftijd, geloof en afkomst.
Hoewel het aantrekkelijk is om over mensbeelden te praten, is het niet erg zinvol om dat te doen op basis van vage terminologie als "de meeste mensen deugen". Dat is namelijk het door elkaar halen van een ethische categorie met een psychologische. In de laatste zin kunnen we zeggen: "de meeste mensen zijn meestal best aardig". Dat betekent helemaal niet dat ze altijd het goede doen, of zelfs ook maar het goede bedoel, laat staan dat die bedoelingen tot rechtvaardigheid leiden. Het is enorm complex en in veel opzichten niet erg verantwoord om daarover te gemakkelijk te spreken.
De opvatting dat 'iedereen zijn best doet', klinkt goed, maar is niet op feiten gebaseerd en het zegt ook niets. Veel mensen doen niet hun best, en mensen kunnen hun best doen met 'verkeerde' motieven of onbedoelde uitkomsten. Er moet dus veel meer onderzoek worden gedaan naar wat wel of niet werk, onder welke omstandigheden en randvoorwaarden en met welke resultaten. Om die reden heeft een grote groep (sociaal)-wetenschappers, professionals en burger gepleit voor veel meer onderzoek, kennis en echte reflectie, die wel werkt. En dat is contra-intuitief ten opzichte van wat veel mensen geloven: www.rechtsstaat-nederland.nl. Voor de tweede maal organiseren wij op 8 februari 2023 een gratis online minisymposium, waarin wij hierover in gesprek gaan. Iedereen is van harte uitgenodigd!
https://www.rechtsstaat-nederland.nl/symposium-2023/
Dank je @carolineraat voor het delen. Misschien is het ook interessant om dit symposium op onze Raadbaak agenda te delen? Je kunt zelf een eigen evenement toevoegen, of ik kan dat voor je doen. https://www.raadbaak.nl/calendar_events