Digitale toegang overheid niet goed geregeld voor wettelijk vertegenwoordigers
Voor wettelijk vertegenwoordigers en mensen die namens een naaste digitaal zaken willen doen met de ov...
Aanleiding onderzoek
De Nationale ombudsman besloot in 2021 om aandacht te besteden aan de financiële problemen van verschillende groepen sociale minima. Het onderzoek naar statushouders is het eerste in deze reeks. Verder onderzoekt hij de (financiële) problemen van jongeren tot 21 jaar in de bijstand en jongeren met een beperking.
Dit onderzoek brengt in kaart welke knelpunten statushouders en/of hun begeleiders in de praktijk ervaren. En waardoor zij onder het bestaansminimum terechtkomen of dreigen te komen.
Statushouders lopen een hoog risico om langdurig financieel in de knel te komen. Dit heeft meerdere oorzaken. Ten eerste is er een aantal individuele factoren met een negatieve invloed op de financiële situatie en zelfredzaamheid van statushouders. Statushouders hebben bijvoorbeeld (nog) weinig kennis van de Nederlandse taal en vaak geen financiële buffer.
Uit het onderzoek volgen verder de volgende financiële knelpunten:
De Nationale ombudsman roept de betrokken partijen op om de knelpunten (gezamenlijk) op te lossen en doet de volgende aanbevelingen:
De Nationale ombudsman wacht de reacties op de aanbevelingen af en blijft de financiële situatie van statushouders rond het sociaal minimum monitoren.