In beeld: André van Mierlo

  • mrt 2023
  • Basma Djemni-Smith
  • 7
  • 1288
Basma Djemni-Smith
Vakmanschap: voorbeelden
  • Sanela Drazilovic
  • Tanja Beerten
  • Denise van Holfen
  • Korrie van der Leij
  • Kelly Reimert
  • Anne Abbenes (Fin Psychology Institute)
  • Andre van Mierlo
  • Christa Lagerweij

Andre van Mierlo is 51 jaar en werkt al meer dan 26 jaar als sociaal raadsman en jurist. Na zijn afstuderen aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen als jurist in 1996, is hij meteen gaan werken als sociaal raadsman. Eerst voor de inwoners van de gemeente Nijmegen daarna voor de inwoners van Amsterdam en de laatste 13 jaar voor de inwoners van Oss en omgeving.

Vertel André, wat houdt jouw werk in?

Als sociaal raadsman geef je informatie en advies plus concrete hulp bij vragen en problemen op het gebied van sociale zekerheid, belastingen, arbeidsrecht, familierecht, huisvesting, vreemdelingenrecht en consumentenrecht. Deze hulp kan bestaan uit bemiddeling, uitleg van regelgeving en het schrijven van bezwaren en beroepsschriften.

Daarnaast hebben de sociaal raadslieden een belangrijke taak in het signaleren van de effecten van nationale en lokale wetgeving. Als sociaal raadsman werk ik nauw samen met vrijwilligers en andere instanties en collega's aan wie ik ook voorlichtingen geef. Kortom, ik ben een soort van sociaal juridische huisarts. Ben je ziek, dan ga je naar de huisarts. Samen met de huisarts kijk je dan wat de mogelijkheden zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn een medicijn of doorverwijzing naar een specialist. Als raadsman doe ik het zelfde met de inwoner. Samen kijken wat de mogelijkheden zijn en indien nodig doorverwijzing naar derden (bijvoorbeeld een advocaat gespecialiseerd in bepaald rechtsgebied).

Wat versta jij onder vakmanschap?

Onder vakmanschap versta ik een combinatie van kennis houding en vaardigheden die nodig zijn om je vak succesvol uit te kunnen oefenen. Voor sociaal raadslieden betekent dit voor mij onder andere dat er een minimale opleidingsvereiste moet zijn van HBO + of WO wil je het vak uitoefenen. Daarnaast dat je de landelijke en lokale regelingen bijhoudt die van toepassing kunnen zijn op je werkzaamheden, via nieuwsbrieven cursussen etc.

Naast inhoudelijk op de hoogte zijn is het ook van belang dat je menselijk bent naar je collega's en inwoners die vragen hebben. Daar bedoel ik mee: probeer geen vooroordeel te hebben, luister goed en probeer er samen met de collega en/of inwoner te kijken wat hij/zij nu eigenlijk wil, zelf kan en hiervoor nodig heeft. Zo wordt de vraagsteller er helemaal bij betrokken en houdt de regie over zijn vraag/vragen en neem je het zelf niet over. Natuurlijk kan je daarop inspelen mocht je onder buikgevoel en ervaring zeggen dat er nog meer speelt en dat dan ook benoemen waar de inwoner en/of collega bij is.

In de podcast ‘De burger kan niet wachten’ wordt vakmanschap uitgebreid besproken met Reinier van Zutphen. Een van de belangrijke vragen daar was: hoe kan de professional, vaak de ambtenaar, die de burger wellicht meer wil bijstaan dan binnen de kaders soms mogelijk is, toch die ruimte pakken? Heb jij daar een antwoord op? En hoe doe jij dat?

Om de ruimte te pakken en buiten je (wettelijke) kaders te gaan is het voor een sociaal raadsman wat makkelijker dan voor een ambtenaar aangezien een sociaal raadsman altijd onafhankelijk moet kunnen werken. Soms loop ik nog wel aan tegen het feit dat ik als sociaal raadsman lokale signalen niet rechtstreeks kan doorgeven aan de gemeente maar dat dit via de werkgever moet gebeuren (waarschijnlijk uit angst dat anders de werkgever die betaald wordt door de gemeente subsidie zou kunnen kwijtraken bij een te negatief signaal) maar blijf dat dan wel toetsen of er ook iets werkelijks mee gebeurt.

Ruimte pakken zou kunnen door te gaan ontschotten. In Oss is er bijvoorbeeld een wijk (Ruwaard) waarbij in het team naast raadslieden ook collega's van de gemeente zitten van de afdeling WMO en werk en inkomen. Door samen zaken te bespreken weet je ook van elkaar meer wat er speelt en kan je ook buiten de wettelijke kaders soms tot een oplossing komen war alle partijen gebaat bij zijn. Let wel dit kan alleen natuurlijk als de inwoner hiervoor toestemming geeft (dus dat het AVG-proof is).

Welke rol zie je voor de Raadbaak in het verbinden van intermediairs, zoals sociaal raadslieden?

De Raadbaak zou denk ik een goede verbintenis kunnen zijn tussen intermediairs en sociaal raadslieden en ook meer kunnen laten zien wat de meerwaarde is van de sociaal raadslieden in onze maatschappij. Ik denk dat het raadsliedenwerk veel kan opleveren voor de maatschappij en dat nu ook al doet, alleen is dat altijd natuurlijk moeilijk om te zetten in geld (waar het helaas altijd toch nog vaak omdraait). Mede door de Raadbaak is er een stukje extra promotie toe naar alle partijen /overheden.

Reacties

7 reacties, meest recent: 24 maart 2023
  • @andrevanmierlo. Interessant werk wat je doet. Ik ben het met je eens qua uitleg van vakmanschap:

    1. kennis van zaken om je vak goed uit te oefenen
    2. menselijke maat gebruiken bij het uitoefenen van je vak.

    Toch merk ik met een regelmaat dat menselijke maat buiten beeld blijft. Hoe zou dat komen? En kan de Raadbaak daarin een functie vervullen?

    @bds77

    Christa Lagerweij
  • Aangepast op 20 maart 2023

    @christa1 wat bedoel jij dan met menselijke maat (en is dit hetzelfde als wat @andrevanmierlo bedoelt met menselijke maat?) en wat blijft dan precies volgens jou buiten beeld?

    Basma Djemni-Smith
  • @bds77 Menselijke maat is dat men open staat voor een gesprek met de aanvrager/bezwaarmaker waarbij echt wordt geluisterd naar wat deze aanvrager/bezwaarmaker meldt. Goed luisteren en doorvragen. En je inleven wat de ander meldt. Dus niet mechanisch toepassen van de regels.

    Voorbeeld uit de praktijk: vorige week vrijdag heeft de gemeente (lees: adviescommissie) een winkelier uitgenodigd voor een gesprek over een opengebroken straat. De gemeente begint het gesprek met uitleg over de regels. Dat is goed. Maar een persoonlijk gesprek blijft uit. Geen vragen als ''Hoe is het met u?'' 'Hoeveel last heeft u gehad van het werk?' Geen begrip tonen en geen inlevingsvermogen. Puur mechanisch toepassen van regels.

    @andrevanmierlo Is dat wat jij verstaat onder vakmanschap?

    @finpsychologyteam Hoe kan je bereiken dat de gemeente wel een persoonlijk gesprek voert?

    Christa Lagerweij
  • Hoi Christa,

    Ja dat bedoel ik er mede mee. Er is meer dan alleen regels. Luisteren en hierop anticiperen kan ook al veel opleveren (ook al zijn dat soms ook de wettelijke regels die je kan /moet uitleggen). Laat hierbij ook de regie bij de vraagsteller/inwoner.

    Andre van Mierlo
  • Aangepast op 24 maart 2023

    Mooi interview @andrevanmierlo

    @christa1 Goede vraag! Er zijn evidence based technieken om te bereiken dat de gemeente wel een persoonlijk gesprek voert. en ook dan ben je er nog niet. Vaak lukt het wel om de gemeente om tafel te krijgen bijvoorbeeld dood een beroep te doen om gehoord te worden. De 'winst'is gelegen in de wijze van gespreksvoering. Er zijn evidence based technieken ontwikkeld om het gesprek effectief te laten verlopen. In het webinar van 10 november 2022 heb ik daar enkele handvatten voor gegeven. Dit komt uit onze opleiding/trainingen.

    Anne Abbenes (Fin Psychology Institute)
  • @andrevanmierlo en @christa1

    Mooi om de menselijke maat verder te duiden.

    Voor ons is de menselijke maat een ander behandelen zoals jezelf behandeld wilt worden, dus connectie maken van persoon tot persoon op menselijk en dus gelijkwaardig niveau .

    Als er meer dan sporadisch maatwerk nodig is, dan deugt het beleid niet en moet je terug naar de tekentafel.

    (dat is ook te beluisteren in de podcast https://open.spotify.com/episode/6yGFd4oWo63fylhuzgeIP1

    Anne Abbenes (Fin Psychology Institute)
  • @finpsychologyteam @andrevanmierlo. Interessant is in dit verband een radioprogramma van Georgina Kuipers. Zij praat over goed buurmanschap. Er is nog een weg te gaan. Zelf maak ik met enige regelmaat mee dat de aanvrager/bezwaarmaker wordt gewantrouwd.

    Christa Lagerweij

Trefwoorden