Rapport: de crisis voorbij. Waardigheid volwassenen en kinderen ernstig onder druk in (crisis)noodopvang

  • jun 2023
  • Basma Djemni-Smith
  • 1
  • 4
  • 809
Basma Djemni-Smith
Onderzoeken en rapporten
  • Astrid Rijff
  • Mark Helmink
  • Arie Stuijt

De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman vinden dat de waardigheid van volwassenen en kinderen ernstig onder druk staat in de crisisnoodopvang. Nu asielzoekers lang in zo'n soort opvang verblijven, moet hun situatie snel verbeteren. schrijven zij in hun rapport 'De crisis voorbij'. Daarin presenteren zij onder andere een toetsingskader om de kwaliteit van de opvang te toetsen en zo te kijken of de overheid mensen- en kinderrechten wel naleeft.

De gesprekken met asielzoekers in de crisisnoodopvang waren indringend. De ombudsmannen signaleren dan ook diverse knelpunten. Zo constateren ze dat de overheid te weinig oog heeft voor de noodzaak voor eigen regie en autonomie, niet voldoet aan de verplichting een menswaardige levensstandaard te garanderen, nauwelijks informatie geeft en weinig transparant is. En voorbijgaat aan de belangen van kinderen en hun ontwikkelingsperspectief. Bovendien worden verschillende groepen vluchtelingen ongelijk behandeld. De ombudsmannen doen daarom aanbevelingen aan gemeenten en veiligheidsregio's om de omstandigheden per direct te verbeteren. Zij vragen onder andere om huisvesting met voldoende privacy en kookvoorzieningen, onderwijs en zinvolle dagbesteding en het stoppen met het verplaatsen van deze gezinnen van opvang naar opvang. Ook vinden zij dat de overheid de belangen van kinderen meer voorop moet zetten, door met ze te praten en door professioneel zicht te houden op hun ontwikkeling. De ombudsmannen doen ook aanbevelingen aan het ministerie van Justitie en Veiligheid, zoals het investeren in de structurele capaciteit van de IND om wachtlijsten op te lossen en te voorkomen en te investeren in de structurele kwaliteit en capaciteit van het nieuwkomersonderwijs.

Je vindt het volledige rapport in de bijlage.

Download
titel toegevoegd door opties
Rapport_Crisisnoodopvang.pdf jun 2023 Basma Djemni-Smith

Reacties

4 reacties, meest recent: 12 juli 2023
  • Kalm blijven na lezing van dit rapport blijkt voor deze 83 jarige vrijwel onmogelijk. In 1960 ben ik 'de dienende weg' ingeslagen en enige decennia mocht ik mij er goed bij voelen en ik kon veel bijdragen. Mar nu ik niet meer écht kan meedoen om te helpen tegen het beleid voor de ziende blinden die niet horen en slechts onheilig roepen, verslechtert voor velen het leven per dag. En behoor ik slechts van het pensioen te genoeten! O tempera O Mores!

    Arie Stuijt
  • Binnen de crisisopvang van mensen en kinderen in de algemene noemer staan , helaas enkel drie dingen centraal. dak, bed en eten, het beleid is hierop gericht. Dat dit aspect binnen de asiel crisis opvang wordt aangestipt is waardevol.

    Door juist de mensen wie worden opgevangen meer centraal te zetten zoals het ook in de aanbevelingen worden benoemd. In bijzonder de aspecten: wie ze zijn, oog voor eigen regie en waardigheid heeft veel meer voordelen dan enkel betere leefomstandigheden. Op de werkvloer zal door veel vakmensen omarmt worden wanneer ze de kwaliteiten van de opvang behoevende mensen mogen gaan inzetten, vanuit dagritme en menselijkheid. Uit de praktijk blijkt dat er niet alleen de sfeer binnen de opvang verbeterd, het gedrag afneemt, het helpt ook bij het herstelproces van de mensen zelf, het onderwijs kan plaatsvinden waarbij ook de omgeving van de opvangcentrums er op verschillende manieren profijt van hebben. De werkdruk en openstaande diensten (personeelsgebrek) zal afnemen, het zal als een aantrekkende kracht kunnen functioneren. Uiteindelijk zal het onder de streep van cijfers en berekeningen een plus geven, en dat is zonder de neveneffecten.

    Mark Helmink
  • Zij vragen onder andere om huisvesting met voldoende privacy en kookvoorzieningen, onderwijs en zinvolle dagbesteding

    Volgens mij zijn deze randvoorwaarden voor de noemer gezinsleven helemaal niet onhaalbaar. Er moet alleen flexibeler worden gekeken naar de (on)mogelijkheden. Opvang in een sporthal in de winter, terwijl er 140 vakantieparken LEEG staan in die periode is een kwestie van geld, van meningen en van dwang die onvoldoende durft te worden neergezet. Ook het tijdig en snel handelen op kansloze aanvragen scheelt druk op de huisvesting, drukte op de centra en zorg.

    Astrid Rijff

Trefwoorden