Online dialoogsessie: gemeentelijk contact bij mensen met psychologische bijzonderheden
- 957
- 22
Werk jij bij een gemeente en heb je weleens te maken met mensen met een psychologische bijzonderheid of met mensen met onbegrepen gedrag? Klagen deze mensen vaak en grensoverschrijdend volgens jou? Heb je te maken met ingewikkelde situaties waar je samen met de burger niet meer uitkomt? Dan is deze online dialoogsessie iets voor jou!
Probleem
Het centrale probleem waar we het over gaan hebben is de afweging tussen het belang van mensen met klachten en een psychologische bijzonderheid versus de workload van de gemeente. Mensen met een psychologische bijzonderheid klagen vaak veelvuldig over verschillende zaken en krijgen vaak te maken met ingrijpend optreden van de overheid in hun leven. Zij gedragen zich hierbij niet altijd even netjes richting ambtenaren van gemeenten.
Gemeenten kiezen in dit soort gevallen er vaak voor om verdere correspondentie/contact af te kappen of te verbieden om verdere workload en/of irritatie voor medewerkers te voorkomen. Door de daaruit volgende starre houding van beide kanten ontstaat er vaak een situatie waaruit geen uitweg mogelijk is.
Vaak bevindt deze groep burgers zich echter in (zeer) vervelende situaties, die niet altijd voorzien zijn door overheidsregels. Zij hebben daardoor behoefte aan iemand die aan “hun kant” staat die beter met het overheidssysteem om kan gaan, en de psychologische kennis heeft om hen te begrijpen, en de boel weer vlot kan trekken. Door hun psychologische bijzonderheid worden zijzelf minder serieus genomen, ook al zijn (delen van hun) klachten terecht.
In dialoog met elkaar
Naar aanleiding van dit gesprek https://www.raadbaak.nl/thoughts/897 tussen Raadbaak leden organiseren we deze online dialoogsessie. We zullen vanuit het perspectief van een ervaringsdeskundige met een psychologische bijzonderheid, een professional/ambtenaar en een GGZ professional het centrale probleem benaderen. We proberen elkaar te beter te begrijpen en wisselen ervaringen uit.
Geïnteresseerd?
Meld je dan aan via de button bij dit agenda item. Je ontvangt dan t.z.t. een teams link voor de online sessie.
Reacties
Hallo,
Ik heb me aangemeld en een uitnodiging ontvangen. Klopt het dat er nog geen teams link bij de uitnodiging zit?
Verder wil ik graag mijn collega's ook vragen hierbij kan ik tzt het vergaderverzoek doorsturen aan diegenen die willen?
Klopt, teamsmeeting link mail ik apart door en publiceer ik dichter bij de datum. Laat de collega's zich vooral aanmelden bij de Raadbaak, je kan ze de link van het agenda item doorsturen :-)
Hallo allemaal, ik heb de teamslink naar jullie gemaild. @cvsvlaardingen ik hoop dat jij deze ook hebt ontvangen. Mochten jullie vragen of opmerkingen hebben of zijn er zaken die jullie willen bespreken in de sessie reageer dan hier.
Nog een paar aandachtspunten voor de sessie.
Doel van de sessie
Het doel van de sessie om elkaar beter te begrijpen, knelpunten te benoemen, helder te krijgen en vragen/leerpunten terug te koppelen aan de lector onbegrepen gedrag op 16 november a.s.
Uiteindelijke doel is om binnen de eigen werkomgeving beter om te kunnen gaan met diverse belangen rondom deze problematiek.
Leerpunten
Beste allemaal, ik kijk terug op een mooie bijeenkomst. We hadden deze dialoogsessie met een ervaringsdeskundige die leeft met autisme en met klachtbehandelaren van gemeenten, van de Nationale ombudsman en overige intermediairs.
Mijn leerpunten:
Welke leerpunten hebben jullie uit deze sessie gehaald? @magro73 @cdvanham @roosreurings @elinepop en anderen?
En welke vragen kan ik meenemen en stellen aan de hoogleraar onbegrepen gedrag op 16 november a.s.?
Ha Basma, dank voor de mooie opsomming van leerpunten van het webinar. Een mogelijke vraag voor de hoogleraar; Wat is er nodig om je organisatie goed in te richten op omgang met onbegrepen gedrag? Welke concrete afspraken of trainingen zijn zinvol?