Dag van de mantelzorg: Tegen welke problemen lopen mantelzorgers aan?
In het kader van dag van de mantelzorg deel ik het digitale magazine met de stand van zaken over dit o...
@tanja dank voor het delen van dit signaal dat jij hebt gelezen op LinkedIn. Ik deel hier een deel van het signaal. Het volledige bericht kun je hier lezen. Mocht je werken als intermediair met mensen met een beperking en dit signaal herkennen, laat het weten!
"Naast mijn fijne baan bij Nyenrode heb ik nog een andere baan. Een fulltime baan die ook buiten kantoor uren voor werk zorgt: mijn lichamelijke beperking. Ondanks dat het omgaan met een lichaam dat niet goed werkt al pittig genoeg is, raak ik steeds meer verwikkeld in allerlei aanvragen van zorg en hulpmiddelen. Zo heb ik gekozen voor pgb omdat ik graag zelf wil bepalen wie er aan mijn lijf zit, in mijn huis komt, aan mijn spullen zit, met mij mee gaat naar bezoeken aan artsen etc
De zorg en hulpmiddelen hebben we in dit land verdeeld in hokjes. Een nieuwe rolstoel vraag ik aan bij de Gemeente, maar een Canta (45km autootje) weer bij het UWV. Voor pgb verpleging en verzorging moet ik bij de zorgverzekeraar zijn, voor pgb huishoudelijke hulp bij de Gemeente en vanaf dit jaar voor pgb ondersteunde begeleiding moet ik bij Tim Stichtse Vecht zijn".
"Voor al deze partijen moet ik verschillende formulieren invullen. Ondanks dat ik chronisch ziek ben en ik nooit meer ‘beter’ word, worden de geldigheid van indicaties steeds korter. Inmiddels moet ik ieder jaar bewijzen dat ik echt een lichamelijke beperking heb. Al die partijen, en met name als het gaat om pgb, willen jaarlijks van mij weten hoe het gaat en er vinden ook ieder jaar onderzoeken plaats om te kijken of ik pgb vaardig ben"
"Ik wil graag bezig zijn met mijn werk bij Nyenrode, leuke dingen doen etc. Maar nu moet ik overwegen om 1,5 dag minder te gaan werken omdat ik zoveel tijd kwijt ben aan alle aanvragen. Mijn vrije dagen kan ik niet inzetten voor daadwerkelijk vrije tijd. Op deze dagen moet ik mij bezig houden met het invullen van formulieren, het plegen van telefoontjes en huisbezoeken"
"Ik wil graag dat dit veranderd. Niet alleen voor mijzelf, maar voor alle mensen met een chronische ziekte. Inmiddels heb ik een gesprek gehad met de Burgemeester van Gemeente Stichtse Vecht. Niet alle regels worden bepaald door een gemeente alleen"
Reacties
Ondertussen krijgt dit verhaal veel aandacht op LinkedIn en twitter en nu ook media aandacht (zie artikel). Belangrijk om signalen te delen zodat ze gehoord worden! https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/dd868877-389f-4a74-b644-d6882cbffc59/lichamelijke-beperking-zorgt-voor-enorme-administratieve-rompslomp