Hoe om te gaan met klachten over zaken gebeurd in de privésfeer?
Dag allemaal, Ik heb een vraag hoe jullie omgaan met klachten die gaan over situaties die hebben plaat...
In een casus die mij is voorgelegd, ben ik tegen een punt aangelopen waar ik graag van zou willen weten hoe gemeentes hier tegen aan kijken, dan wel of dit gebruikelijk is.
Een 17 jarige wordt door de rechter onder voogdij van een gezinsinstelling en uit huis geplaatst, in een woonvoorziening die voorbereid op zelfstandig wonen. De 17 jarige moet hiervoor iedere maand €280,- huur betalen.
Ik zou graag willen opnemen in mijn verweer dan een onvrijwillige uithuisplaatsing geen financiële gevolgen voor de minderjarige mag hebben. Maar ik vind te weinig informatie over dit onderwerp om dit hard te maken.
Mijn vraag aan mensen die werkzaam zijn bij bijv. Gemeente: is dit gebruikelijk?
Reacties
Aangepast op 6 februari 2023
Niet werkzaam bij de gemeente, maar wel veel kennis en ervaring: @ingridnvp ben jij dit eerder tegengekomen? @lindameijer kun jij vanuit jouw expertise hier iets over zeggen?
Een gedwongen uithuisplaatsing is op basis van een gerechtelijke uitspraak en valt volledig onder de jeugdwet. Hierop mag de instelling waar het kind verblijft geen eigen bijdrage in vragen, mits de jongere 18 jaar of ouder is. We hebben het hier wel over een woonvoorziening die kinderen voorbereid op het zelfstandig wonen en van daaruit zal zo geredeneerd worden. Maar in deze is dat niet correct.
@lindameijer bedankt voor jouw terugkoppeling. Ik neem sowieso "mijn mening" hierover op in mijn verweer, maar heb ook terug gekoppeld aan de ambulante begeleiding (die ook aanwezig is in dit gezin) dat zij hier (op de raadbaak) contact met jou kan opnemen als ze meer uitleg nodig heeft.